Φυσιολογικά όρια χοληστερίνης.
Οι τιμές χοληστερίνης μου κατά τον μικροβιολόγο είναι φυσιολογικές αλλά ο καρδιολόγος διαμαρτύρεται πως πρέπει να είναι πιο χαμηλά. Ποιός έχει δίκιο;
Τι γίνεται όταν κάνεις εξετάσεις αίματος κ μολονότι είσαι εντός ορίων ο θεράπων καρδιολόγος σου διαμαρτύρεται;
Το θέμα είναι, ποια είναι τα φυσιολογικά όρια της LDL χοληστερόλης σήμερα; Τα περισσότερα εργαστήρια γράφουν μέχρι 130 έως κ 160 mg/dl. Η Ευρωπαική κ η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θέτουν το < 115 mg/dl για όλους, το < 100 mg/dl για τους υψηλού κινδύνου κ < 70 για τους πολύ υψηλού κινδύνου ( το ποιος ανηκει σε ποια κατηγορία, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας γιατί περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους αλλά όλοι όσοι έχουν στεφανιαία νόσο ή έχουν υποστεί ισχαιμικό ΑΕΕ κατατάσσονται στους πολύ υψηλού κινδύνου).
Η σωστή απάντηση είναι ότι η έννοια του φυσιολογικού, στις μικροβιολογικές εξετάσεις, σχετίζεται με τη μέση τιμή μίας εξέτασης στο σύνολο του πληθυσμού. Οι φυσιολογικές τιμές που βλέπουμε δίπλα στις εξετάσεις είναι τα όρια του 95% του μέσου όρου του πληθυσμού, όταν μετρήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες. Όμως αυτό είναι πολύ σχετικό.
Στην επαρχιακή Κίνα ο μέσος όρος ολικής χοληστερόλης είναι 115 mg/dl ( άρα μία LDL περίπου 40-50 mg/dl ), στην αστική Κίνα 135 mg/dl και στη Δυτική Ευρώπη 210mg/dl. Με βάση τους Κινέζους δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Δυτικών έχει παθολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Ο οργανισμός μας δεν έγινε ξαφνικά αυτοκαταστροφικός αλλά απλά στο Δυτικό κόσμο άλλαξε το περιβάλλον γύρω του πάρα πολύ γρήγορα και αυτός δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ εκατομμύρια χρόνια και σε όλες σχεδόν τις εποχές το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση. Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα χιλιόμετρα για να μετακινηθούν και η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα, έτσι ώστε όταν υπάρχει να προσπαθούν όλοι να αποθηκεύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους τρώγοντας όσο περισσότερο μπορούσαν ώστε να διατηρηθούν υγιείς μέχρι την επόμενη φορά που θα έτρωγαν. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό αλλάζει δραματικά. Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί ακόμη και για 100 μέτρα χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν. Το φαγητό είναι στο Δυτικό κόσμο ένα είδος εν αφθονία και ειδικά το κακής ποιότητας φαγητό που είναι και φθηνό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Αυτή η τρομακτική αλλαγή των τελευταίων 100-150 χρόνων ανέτρεψε τα περιβαντολλογικά δεδομένα χιλιετιών και τα γονίδια μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά. Συνεχίζουν να αποθηκεύουν αμέσως λίπος διότι έχουν μάθει ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες για τη σωματική άσκηση αλλά δυστυχώς σήμερα η άσκηση δεν έρχεται ποτέ και έρχεται μόνο η επόμενη μερίδα φαγητού.
Συμπέρασμα : Πιστέψτε τα όρια που σας λέει ο καρδιολόγος / παθολόγος σας διότι αυτά προέρχονται από μελέτες που δείχνουν τι βλάπτει τον οργανισμό μας κ τι όχι, κ όχι αυτά που βγάζει το πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή του μικροβιολογικού εργαστηρίου τα οποία σε ορισμένες εξετάσεις, όπως η χοληστερόλη, έχουν μόνο ιστορική αξία